<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

6 natuurlijke tips voor een kantoortuin die voor iedereen wél werkt

Terug naar blog overzicht

De open en flexibele werkplekken in de kantoortuin lijken ideaal, maar het constante gebabbel, de telefoongesprekken en de voortdurend afleidende collega's maken geconcentreerd werken tot een uitdaging. Na elke onderbreking duurt het gemiddeld 23 minuten om weer volledig geconcentreerd en productief te worden. Ontdek hieronder zes natuurlijke tips die je helpen om de kantoortuin te transformeren tot een plek waar je weer echt productief kunt zijn.

Goed nieuws! Ook binnen kun je de positieve effecten van de natuur ervaren. Biophilic design, een ontwerpvisie, maakt de vertaalslag van die gezonde buitenomgeving door natuurlijke elementen naar binnen te brengen. Wat resulteert in kantoren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook de productiviteit en gezondheid van werknemers bevorderen.

 

1. Biophilic soundmasking

Geluidsoverlast is vaak de grootste irritatiefactor in de open werkomgeving. Lawaai in een kantoortuin veroorzaakt stress en presenteïsme (lichamelijk ben je aanwezig, maar je gedachten zijn elders). In plaats van alleen te vertrouwen op akoestische panelen, kan biophilic soundmasking een oplossing bieden. Door subtiele achtergrondgeluiden, zoals natuurgeluiden van vogels en waterfonteinen, toe te voegen, kunnen afleidende gesprekken worden gedempt.

 

Uit onderzoek blijkt dat bij het horen van een combinatie van geluiden van een vogel en een waterfontein de hersteltijd van stress na geluidsoverlast 37% sneller is. Prestaties verbeteren: het leidt tot 38% afname van fouten bij moeilijke taken en 78% afname fouten bij makkelijke taken. En de afstand tot afleiding wordt kleiner: zonder biophilic soundscape word je afgeleid door pratende collega’s tot zo’n 15 meter afstand. Zet natuurgeluiden zacht aan op de achtergrond, dan is dat nog maar 5 meter.

 

2. Natuurlijke geurondersteuning

Natuurlijke geuren hebben een directe invloed op ons limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor emoties en herinneringen. Evolutionair zijn we geneigd positieve associaties te hebben met geuren uit de natuur, zoals bloemen en citrusvruchten. Studies bevestigen dat geuren zoals lavendel en citrus de stress verminderen, de stemming verbeteren en de cognitieve functies ondersteunen. Rozemarijngeur kan zelfs het geheugen verbeteren en de alertheid verhogen.

 

Hoewel natuurlijke geuren vaak als positief worden ervaren, kunnen reacties variëren per individu. Daarom is het belangrijk om subtiele en niet-overweldigende geuren te gebruiken. Je hoeft een geur niet te ruiken om hem te laten werken.

 

3. Gezonde werkcultuur

Het is cruciaal om regelmatig te pauzeren om mentale vermoeidheid te voorkomen. Ontspanningsruimtes met veel groen, comfortabele zitplaatsen en rustige kleuren kunnen medewerkers aanmoedigen om even te ontsnappen aan de hectiek van de werkdag. Het is bewezen dat zelfs korte blootstelling aan natuur stress vermindert en de cognitieve prestaties verbetert. Pauzezones met planten bieden een visueel aantrekkelijke omgeving en dragen bij aan de mentale en emotionele gezondheid van medewerkers.

 

4. Variatie in werkplekken

Een kantoortuin met slechts één type werkplek kan leiden tot een eentonige en demotiverende werkomgeving. Zorg voor verschillende werkplekken: stille zones voor geconcentreerd werk, samenwerkingsruimtes voor teamoverleg en informele zithoeken voor creatieve brainstormsessies. Deze variatie sluit aan bij onze natuurlijke behoefte aan afwisseling en helpt medewerkers om hun werkplekken af te stemmen op hun behoeften en voorkeuren.


5. Natuurlijke afbeeldingen

Het integreren van natuurlijke afbeeldingen in de werkomgeving is een effectieve manier om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Niet alleen levend groen, zoals planten, draagt bij aan herstel van stress, ook visuele vertalingen van de natuur kunnen een aanzienlijke impact hebben. Denk aan het gebruik van natuurbeelden op tv-schermen, wanden, akoestische panelen en zelfs het bureaublad van je laptop.

Het kijken naar natuurbeelden gedurende drie tot vijf minuten kan al leiden tot een merkbare daling van het cortisolniveau, een belangrijk stresshormoon, en een gevoel van ontspanning kan bevorderen. Het gebruik van deze beelden op strategische plekken binnen de werkomgeving kan dus een eenvoudig, maar krachtig middel zijn om een positieve en ondersteunende werkplek te creëren.

 

6. Maximaliseer natuurlijk licht
Natuurlijk licht speelt een essentiële rol in het bevorderen van welzijn en productiviteit. Zorg ervoor dat werkplekken dicht bij ramen worden geplaatst en gebruik transparante raambekleding om het meeste uit het beschikbare daglicht te halen. Studies tonen aan dat natuurlijk licht de alertheid en stemming van medewerkers verbetert, evenals hun slaapkwaliteit buiten werktijd. Een goed verlichte werkruimte helpt ook bij het reguleren van de interne klok, wat resulteert in betere concentratie en minder vermoeidheid gedurende de dag.

 

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Dit zijn een van de vele natuurlijke tips om je beter te voelen en daardoor een stuk productiever te zijn in de kantoortuin. Door biophilic design toe te passen, kunnen bedrijven niet alleen het welzijn van hun werknemers bevorderen, maar ook hun eigen prestaties en productiviteit verbeteren. Investeren in een natuurlijke werkomgeving is niet alleen een investering in de gezondheid van werknemers, maar ook in de toekomst van het bedrijf zelf.

 

Meer weten over biophilic design?

Wil jij meer weten over de inzet van biophilic design? Of ben je benieuwd wat HEYDAY Consultancy voor jou kan betekenen op het gebied van de natuurlijke werkomgeving? Neem vrijblijvend contact op met Laura Vaessen via 06-27308132.

HEYDAY_EmployerBranding-55
Picture of Laura Vaessen

30-08-2024

Laura Vaessen, biophilic design adviseur, natuurlijke inspirator en consultant werkzaam bij HEYDAY Consultancy.