Laura Vaessen is consultant, biophilic design adviseur en programmamanager duurzaamheid en welbevinden bij HEYDAY Consultancy. Vanuit de ontwerpvisie biophilic design adviseert en ondersteunt zij organisaties bij het creëren van een natuurlijke omgeving. Een werkplek die de creativiteit, gezondheid en productiviteit van mensen bevordert.
Natuurlijke elementen in een stedelijke omgeving
Biophilic design gaat over de aangeboren relatie tussen mensen en hun natuurlijke omgeving. Juist nu mensen steeds meer digitaal en in gebouwen werken, zie je een duidelijke tegenbeweging. De behoefte aan een ontspannen ruimte groeit. Het aanbrengen van natuurlijke elementen binnen de werkplek helpt hierbij en heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Denk aan lichte ruimtes, het ritselen van bladeren door de wind en de geur van het bos. Dit bespreek ik in mijn blog ‘Biophilic wat? Zorg goed voor human capital met een natuurlijke werkomgeving’.
De toepassing van natuurlijke elementen is voor elke organisatie anders. Zo kun je in de operatiekamer van een ziekenhuis niet werken met moswanden, maar bijvoorbeeld wel met een steriele melkglaswand waar je planten doorheen ziet. In openbare of industriële ruimtes kunnen panelen met golvende lijnen of landschappen een gevoel van rust geven. Biophilic design biedt dus altijd oplossingen die passen bij je wensen en facilitaire werkomgeving.
Ontspannen werkcultuur
Ook in je werkcultuur kun je het principe van biophilic design doortrekken. Bijvoorbeeld doordat je medewerkers aanmoedigt om tijdens pauzes te wandelen in het park of bos. Of door een teamsessie te organiseren in een natuurrijke omgeving. Daarnaast draagt het flexibeler indelen van werkuren bij aan ontspanning. Je geeft mensen meer autonomie als het gaat om het inrichten van hun werkdag en manier van werken. Autonomie zorgt weer voor hogere werktevredenheid, productiviteit en motivatie bij je medewerkers (University of Birmingham, 2017).
Duurzaamheidsdoelen en biophilic design
Verbinden we ons meer met de natuurlijke omgeving? Dan draagt dat naast geluk en gezondheid ook bij aan duurzamer gedrag (MaatschapWij, 2023). Biophilic design kan daardoor een rol spelen bij het behalen van je duurzaamheidsdoelen op de lange termijn. Of in elk geval bij het creëren van meer draagvlak voor duurzame initiatieven. De WELL Building Standard en BREEAM-NL onderstrepen het belang van biophilic design voor je organisatie. Deze certificeringsmethoden beoordelen welzijn en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. BREEAM-NL benadrukt uitdrukkelijk het opnemen van natuurlijke elementen om mensen meer te verbinden met hun natuurlijke omgeving.
Werkplek van de toekomst
Natuurlijke elementen hebben dus een krachtige rol in de werkplek van de toekomst. Niet alleen in de inrichting en vormgeving. Maar ook zeker als het gaat om het gedrag en de sfeer op de werkplek. VGZ heeft dat goed begrepen. De organisatie richt zich op de gebouwgebruikers en het faciliteren van een gezonde werkdag op alle mogelijke vlakken. Van lucht, akoestiek en gezonde voeding tot de focus op beweging en de gemeenschap.
Bouwen aan de toekomst
Bouw jij aan een gezonde en toekomstbestendige werkplek? Ga dan in elk geval in gesprek met je medewerkers. Sta daarbij open voor ideeën van huidige en nieuwe generaties. Zo kom je tot een natuurlijke werkomgeving die bij je organisatie past. Een plek die het welzijn en de productiviteit van je mensen ondersteunt, zodat jij het succes van je organisatie vergroot.
Bouw jij aan een toekomstbestendige facilitaire werkomgeving? En ben je benieuwd hoe HEYDAY Consultancy jou hierbij kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op met Laura Vaessen via 06-27308132.