<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Biophilic wat? Zorg goed voor human capital met een natuurlijke werkomgeving

Terug naar blog overzicht

Iedereen weet dat buiten zijn in een groene omgeving goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Feit is echter dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Onze werkomgeving staat nog veel te vaak mijlenver af van onze natuurlijke omgeving en dat heeft aanzienlijke impact op onze gezondheid. 

Goed nieuws! Ook binnen kun je de positieve effecten van de natuur ervaren. Biophilic design, een ontwerpvisie, maakt de vertaalslag van die gezonde buitenomgeving door natuurlijke elementen naar binnen te brengen. Wat resulteert in kantoren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook de productiviteit en gezondheid van werknemers bevorderen.

 

Waar komt biophilic design vandaan?

De term 'biofilie' werd voor het eerst geïntroduceerd door sociaal psycholoog Eric Fromm (1964) en verder ontwikkeld door bioloog en milieutheoreticus Edward Wilson in de jaren 80. Biofilie verwijst naar de aangeboren verbinding van de mens met de natuurlijke wereld, een connectie die diepgeworteld is in onze evolutionaire geschiedenis. Deze verbinding heeft zich ontwikkeld door eeuwen van leven en overleven in natuurlijke omgevingen, maar is sinds de industriële revolutie steeds meer naar de achtergrond verdwenen.

 

Stephen Kellert, vooraanstaand hoogleraar aan de Yale School of Forestry & Environmental Studies, heeft deze theorie verder uitgewerkt en een raamwerk gecreëerd voor toepassing in de gebouwde omgeving. Door biophilic design toe te passen, brengt hij de mensheid weer in contact met de natuur, wat aanzienlijke voordelen biedt voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

 

Natuurlijke elementen tegen stress op de werkvloer

Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijke elementen in de werkomgeving een positief effect hebben op ons welzijn. Studies tonen aan dat contact met de natuur stress vermindert en bijdraagt aan sneller en completer herstel. Wat maakt die natuur zo rustgevend? Natuurlijke elementen, zoals het geluid van vogels, de zachtheid van mos, de geur van een herfstbos of het patroon van een blad, trekken automatisch onze aandacht zonder onze geest te belasten. Deze principes, bekend als de Attention Restoration Theory, kunnen vertaald worden naar het interieur van een werkplek om een van stress herstellende omgeving te creëren.

 

De voordelen van biophilic design op de werkplek

Het integreren van biophilic design in de werkplek biedt tal van voordelen. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan natuurlijke elementen niet alleen stress vermindert en de gemoedstoestand verbetert, maar ook de productiviteit en creativiteit van werknemers verhoogt. Studies tonen aan dat werknemers in biophilic omgevingen 15% hoger welzijn, 15% meer productiviteit en 15% meer creativiteit ervaren. Daarnaast kan biophilic design helpen de concentratie en aandachtsboog te verbeteren, wat leidt tot efficiënter werk en minder ziekteverzuim. Een gezondere werkomgeving draagt bij aan de continuïteit en efficiëntie van een bedrijf.

 

Multinationals weten het al

Veel grote bedrijven begrijpen de voordelen van biophilic design voor het vergroten van hun human capital. Google staat bekend om zijn kantoren met groene muren, binnentuinen en ruime, lichte werkplekken. Deze elementen dragen niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving, maar maken het ook aantrekkelijker voor werknemers om op kantoor te zijn. Het hoofdkantoor van Amazon in Seattle heeft zelfs een groot binnenbos met meer dan 40.000 planten, wat bijdraagt aan een stressvrije en productieve werkplek.

 

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Niet alleen voor grote multinationals: biophilic design kan toegepast worden bij elke organisatie, met variërend budget. Hoe meer natuurlijke elementen, hoe groter het effect. Onderzoek toont aan dat slechts vijf minuten kijken naar een natuurlijk landschap het cortisolniveau (het stresshormoon) met 16% kan verlagen en het gevoel van tevredenheid met 15% kan verhogen. Voeg een natuurlijk landschap toe aan je bureaublad of hang een mooie afbeelding aan de muur. Zo kun je vanaf je bureaustoel een ‘5 minute nature break’ nemen tijdens je werkdag, als een korte wandeling buiten niet mogelijk is natuurlijk. Door biophilic design toe te passen, kunnen bedrijven niet alleen het welzijn van hun werknemers bevorderen, maar ook hun eigen prestaties en productiviteit verbeteren. Investeren in een natuurlijke werkomgeving is niet alleen een investering in de gezondheid van werknemers, maar ook in de toekomst van het bedrijf zelf.

 

Meer weten over biophilic design?

Wil jij meer weten over de inzet van biophilic design? Of ben je benieuwd wat HEYDAY Consultancy voor jou kan betekenen op het gebied van de natuurlijke werkomgeving? Neem vrijblijvend contact op met Laura Vaessen via 06-27308132.

Laura Vaessen HEYDAY Consultancy 1
Picture of Laura Vaessen

29-07-2024

Laura Vaessen, biophilic design adviseur, natuurlijke inspirator en consultant werkzaam bij HEYDAY Consultancy.