Hanneke Postma, Consultant bij HEYDAY Consultancy: “Mijn passie ligt bij complexe productie-gedreven organisaties. Ik wil de dienstverlening binnen deze organisaties te optimaliseren op een manier die nauw aansluit bij de bedrijfscultuur. Hoe complexer het kritische productieproces is voor de organisatie, hoe leuker ik het vind. En hoe meer impact de optimalisatie heeft. Dit is op meerdere niveaus voelbaar.”
Hanneke Postma is werkzaam als consultant bij HEYDAY Consultancy. In dit interview vertelt ze onder andere over haar werkervaring en hoe je als facilitaire consultant waarde kunt toevoegen aan productie-gedreven organisaties.
Raakvlakken tussen de Hotelschool en FM
Hanneke heeft de Hogere Hotelschool gedaan in Amsterdam: “Dit is een brede managementopleiding. Gedurende mijn studie heb ik altijd met veel plezier in de hotellerie gewerkt. Gaandeweg merkte ik echter dat ik mijn ontwikkeling wilde verbreden en mijn focus niet uitsluitend op de horeca-wereld wilde leggen. Zo ben ik geleidelijk aan in het vakgebied van facility management terechtgekomen. Mijn eerste baan was in de zorgbranche, binnen het facilitaire bedrijf van Ziekenhuis van Amstelveen. Ik had hier een gave rol als projectleider en kreeg als eerste opdracht het opzetten van een fysieke Facilitaire Servicedesk. Dit was een boeiende en leerzame ervaring. Wat ik vooral uit de hotellerie heb meegenomen is het gastvrijheid component. Het werkconcept wordt anders benaderd en ingezet, maar dit is ook een héél belangrijk onderdeel binnen FM. Medewerkers komen naar kantoor om te ontmoeten en samen te werken. Het is zeer waardevol om een inspirerende en gastvrije werkomgeving te creëren om medewerkers te stimuleren."
Het facilitaire vak past bij haar
Hanneke heeft daarna verschillende werkgevers in verschillende branches gehad, maar altijd binnen de facilitaire dienstverlening. “Ik hecht waarde aan het welzijn van medewerkers binnen organisaties en vind het gaaf om mee te denken in het leveren van passende facilitaire diensten en het creëren van prettige werkplekken. Ik heb een specifieke interesse in complexe productie-gedreven organisaties, waarbij ze de dienstverlening op een optimale manier wil verbeteren, rekening houdend met de specifieke behoeften van elk bedrijf.”
De transitie naar een nieuwe werkplek
“Op dit moment ben ik een nieuwbouwproject voor Alliander in Amsterdam (locatie Westpoort) aan het afronden. Het betrof de transitie van een oude naar een volledige nieuwbouwlocatie: de ontmanteling van de oude locatie en oplevering aan Gemeente Amsterdam én daarnaast de transitie naar de nieuwe werkplek. De nieuwbouwlocatie, gelegen in het prachtige Westelijke havengebied van Amsterdam, moest volledig worden ingericht vanaf het casco. Daarnaast was er begeleiding nodig bij de overgang naar hybride werken en het inkopen en organiseren van alle diensten binnen het gebouw. Met name de begeleiding van een vaste werkplek naar een hybride werkplek is een essentieel onderdeel. Het creëren van draagvlak hiervoor is van groot belang, waarbij vroegtijdige sessies met medewerkers worden gehouden om hen vertrouwd te maken met het nieuwe hybride concept."
Foto: Nieuwbouwproject Alliander, Liander Westpoort
Het belang van duurzaamheid
“Bij dit project van Alliander is het duurzaamheidscomponent heel belangrijk. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare en herbruikbare materialen, zoals hout. Ook zijn zo min mogelijk schadelijke stoffen zoals lijm, pur of kit toegepast. Dit maakt het gebouw in hoge mate potentieel circulair. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen, die flexibiliteit biedt. Het gebouw is aardgasvrij en energieneutraal dankzij de toepassing van 3.435 m2 aan zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. De houten constructie staat voor een opslag van 560 ton aan CO2. Verder hebben we ervoor gekozen om het meubilair zoveel mogelijk refurbished in te zetten vanuit de Alliander-keten. Het is het eerste pand in Nederland dat op deze manier in houtbouw is gebouwd. Ik ben erg trots dat ik hieraan heb meegewerkt."
Het volgende nieuwbouwproject
Vanwege het succes van dit project, start Hanneke met een volgend nieuwbouwproject voor netwerkbedrijf Alliander in Haarlem. “Dit project bestaat uit het bouwen van een nieuw LSP-logistiek steunpunt. Mijn functie bestaat uit de aansturing van alle hard en soft services partijen, het maken van een huisvestingsplan inclusief budget raming, de afstemming met alle partijen en stakeholders tot aan de realisatie van het pand. Het geeft mij veel energie aangezien we met het volledige team en alle betrokken partijen samenwerken om het tot een succes te maken. Deze opdracht is voor mij een mooie kans om mijzelf nog meer uit te dagen op technische vlak. Dit soort projecten vormen juist de richting waarop ik me in de toekomst wil concentreren en wil uitbreiden.”
Visiestuk op het Future Workspace-model
Verder is Hanneke samen met collega Jolanda Tichelaar bezig met een visiestuk op het Future Workspace-model voor een productie-gedreven organisatie. “Ze willen naar een ander werkplekconcept. We zitten nu nog in de beginfase waarin we de organisatie beter leren kennen en verdiepingssessies hebben met het MT. We stellen de vraag: waar staan jullie en waar willen jullie naartoe? Hierna volgen allerlei interviews en sessies met het team en de medewerkers. Daarna volgt een onderzoek op basis van alle resultaten. Hieruit ontstaat een werkplekconcept dat passend is bij de organisatie. Op basis van de strategie en het verdere onderzoek richten we het Future Workspace-model in op een manier die het beste past bij de organisatie, haar kernwaarden en bedrijfscultuur.”
Klik met collega’s en ruimte voor ontwikkeling
Sinds september is Hanneke gestart bij HEYDAY Consultancy. “Ik wil me meer ontwikkelen op tactisch en strategisch niveau. Wat mij het meest aantrekt aan HEYDAY zijn de mensen en de ruimte die ik krijg. Ik had meteen een goede klik met mijn nieuwe collega’s, er is ruimte voor mijn eigen ontwikkeling en hoe HEYDAY daaraan kan bijdragen. Er wordt echt naar je geluisterd: waar zien we jou op een opdracht en past die opdracht ook bij mij. Kortom, het is een fijne organisatie met leuke collega’s van alle leeftijden. Er worden veel activiteiten ondernomen, denk aan borrels, events, opleidingen en trainingen. Hier kan ik me verder ontplooien en de ruimte voor mijn ontwikkeling pakken die ik nodig heb.”
Met expertise impact maken
“Mijn focus ligt op mijn verdere ontwikkeling als consultant. Mijn ervaring ligt binnen productie-gedreven organisatie. Deze expertise wil ik delen met andere bedrijven. Door mijn ruime ervaring in productiegerichte bedrijven, ben ik in staat om mijn expertise te delen met andere organisaties. Ik kan mijn passie voor het vak delen met mijn opdrachtgevers en heb veel ruimte om bij te dragen aan het vraagstuk dat er ligt. Ik kan de klant hierin meenemen en advies geven over de best passende oplossing.”
Heb je hulp nodig bij een facilitair vraagstuk en wil je je organisatie vooruithelpen met onderzoek en toepasbare adviezen? Neem dan contact op met Hanneke of haar collega’s.