Consultant Redmar Broerse is sinds 2018 werkzaam bij HEYDAY. In dit interview vertelt hij onder andere over de kracht van verbinding en hoe je een concrete invulling geeft aan een abstract advies.
Van de horeca naar FM
Redmar heeft eerst de middelbare hotelschool gedaan en heeft vervolgens de overstap gemaakt naar de hbo-opleiding Facility Management bij InHolland in Diemen. “Mijn familie was werkzaam in de horeca en dat wilde ik ook graag gaan doen. Tijdens mijn afstudeerstage in de housekeeping kwam ik echter in aanraking met het facilitaire vakgebied en gastvrijheid. Deze facilitaire en dienstverlenende aspecten trokken mij erg aan, waardoor ik dit als vervolgopleiding ging doen. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen, door een werkomgeving te creëren die optimaal invulling geeft aan hun behoeften. Maar dit doe ik graag wel met een bedrijfskundige benadering. Dus de opleiding facility Management sloot hier mooi op aan.”
Adviseren, trainen en verbinden
“In 2012 ben ik afgestudeerd en daarna gestart als facilitair teamleider in de zorg. In 2018 ben ik als interimmer begonnen. Dit gaf mij de kans om in een korte tijd veel ervaring op te doen binnen verschillende sectoren en rollen. Sinds 2021 ben ik me geleidelijk meer gaan richten op consultancy-opdrachten. Vanuit mijn studie ben ik direct in leidinggevende rollen gestart, maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik vooral in mijn kracht sta als ik naast een organisatie sta en hen vanuit mijn kennis en kunde kan adviseren. Hierbij doel ik niet alleen op kennis, maar ook faciliteren, begeleiden en het geven van trainingen en mensen met elkaar verbinden. Daar krijg ik energie van!”
De kracht van verbinding
Sinds 2021 is Redmar daarom ook aangesloten bij de netwerkgroepen van HEYDAY Consultancy. “Ik organiseer en faciliteer kennisbijeenkomsten voor de sectoren zorg en het hoger onderwijs. De deelnemer vergroot hiermee zijn of haar netwerk, is onderdeel van een hechte community, heeft toegang tot de kennis van andere vakgenoten en neemt deel aan interessante kennis-sessies. Wat ik leuk vind, is dat we aan de ene kant op een laagdrempelige manier zorgen voor kennisdeling, verbinding en netwerkvergroting van vakgenoten. Anderzijds hebben wij als HEYDAY Consultancy een goede connectie met het werkveld en weten daardoor goed wat er speelt, welke vragen er actueel zijn bij onze vakgenoten en kunnen we organisaties verder helpen professionaliseren.”
Opdrachten op het gebied van huisvesting en werkplek
Naast de organisatie van de netwerkgroepen, is Redmar onderdeel van het specialisme Huisvesting & Werkplek. “Ik doe hoofdzakelijk projecten en adviesopdrachten die met dit onderwerp te maken hebben. Het afgelopen half jaar heb ik bijvoorbeeld voor de Gemeente Zwolle een visie op huisvesting voor wijklocaties ontwikkeld en dit vervolgens vertaald naar een functioneel programma van eisen voor de werkomgeving. Een ander project is de realisatie van de werkomgeving voor Alliander, waarbij ik een nieuwe locatie fysiek en facilitair inricht. Daarnaast voer ik geregeld bouwkundige projecten uit voor opdrachtgevers. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, het realiseren van toiletgroepen, het verbeteren van akoestiek in kantoorruimten. Maar ook onderhoudsprojecten zoals het vervangen van dakbedekking op een industrieel pand of de upgrade van een bedrijfsrestaurant. Deze projecten zijn een mooie mix van zowel kantoorlocaties als logistieke en industriële locaties. Veel verschillende interessante projecten dus!”
Verdiepen in de klant
“Als ik moet kiezen, dan springt de opdracht voor de Gemeente Zwolle er bovenuit. Ik heb daar geholpen met het opstellen van een visie op de huisvesting en de vertaling hiervan naar een Plan van Eisen, waarbij de opdracht eerst abstract en daarna concreet werd. Je moet je dan echt verdiepen in het primaire proces van de klant. In dit geval begrijpen hoe sociale hulpverleners de werkomgeving gebruiken en wat de behoefte is van de inwoners van Zwolle. Dat vertaal je vervolgens in een omgeving waarbij een delicate balans tussen werkplekken en private gespreksruimten nodig zijn. Je moet hierbij echt de belevingswereld van de eindgebruiker begrijpen en daar een adviesoplossing voor bieden.”
De combinatie tussen abstract en praktijk
“Alles bij elkaar doe ik dus best veel verschillende dingen: van adviesopdrachten tot aan huisvestingsprojecten. Ik vind het enerzijds leuk om adviesopdrachten te doen en de gebruikersbehoeften te doorgronden en anderzijds projecten waarbij ik die werkomgeving daadwerkelijk realiseer en invulling geef aan die behoeften. Een adviesopdracht is vaak abstract, maar deze wordt steeds concreter naarmate een project steeds verder vordert. Het menselijke aspect vind ik hierbij essentieel, omdat de omgeving uiteindelijk de mens moet dienen.”
Luister hier de podcast!
Nieuwsgierig naar de opdracht die Redmar bij de Gemeente Zwolle heeft gedaan? Luister dan hier naar de podcast met de Gemeente Zwolle waarbij de kracht van huisvesting en werkplek centraal staat of neem direct contact op!