Rick Sinkeldam is sinds een jaar werkzaam bij HEYDAY. In dit interview vertelt hij onder andere over zijn werkervaring en zijn passie voor duurzaamheid.
Facilitaire rol doorontwikkeld
Rick heeft de HBO-opleiding Facility Management aan de Haagse Hogeschool in deeltijd afgerond. Tijdens zijn opleiding heeft hij bij Omgevingsdienst IJmond gewerkt. “Ik ben als huismeester gestart en heb mijn facilitaire rol in de loop der jaren uitgebreid. Door de coronaperiode zag ik kansen om een groot deel van mijn uitvoerende taken bij leveranciers te beleggen. Hierdoor kon ik mij meer focussen op procesmatige en tactische taken. Uiteindelijk heb ik mijn rol doorontwikkeld tot die van facilitair manager. Doordat ik zelf al deze rollen heb gehad, snap ik goed welke facilitaire vragen er spelen en kan ik gebruikers hierin meenemen, van de schoonmaker tot aan het management.”
Snel schakelen en veel variatie
“Ik volgde HEYDAY al een langere tijd als interessante facilitaire dienstverlener en na een presentatie bij het Facto congres is het bedrijf altijd in mijn hoofd blijven hangen. Nadat ik klaar was met mijn duale opleiding, wilde ik bouwen aan mijn expertise en wilde ik voor meerdere opdrachtgevers aan de slag. Het voordeel is dat ik veel verschillende klussen tegelijkertijd kan doen, waardoor ik snel kan schakelen en veel variatie heb in mijn werkzaamheden. Die vrijheid vind ik heel fijn. Door mijn interesse en specialisatie op het gebied van duurzaamheid wil ik in de toekomst strategisch meer gaan meedenken met organisaties en op dit gebied meer waarde toevoegen.”
Passie voor duurzaamheid
“Mijn passie voor duurzaamheid is ontstaan door mijn vorige werkgever. Omgevingsdienst IJmond is een uitvoerende milieuorganisatie. Zij ademen duurzaamheid en zijn vooruitstrevend op dit gebied. Die ervaring neem ik mee naar de andere organisaties waar ik voor werk. Ook help ik graag collega’s door mee te denken over duurzame vraagstukken.” Rick heeft zijn passie ook vertaald naar zijn eigen huis: “Sinds kort is ons huis volledig van het gas af. We hebben een warmteboiler om water mee voor te verwarmen. Bij veel zon hebben wij daardoor gratis warm water. Ook hebben we infrarood vloerverwarming en zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat ik duurzaamheid zowel zakelijk als privé belangrijk vind.”
Handvatten om opdrachtgevers te helpen
“Om mijn kennis en expertise op het gebied van duurzaamheid verder te vergroten, heb ik mij aangesloten bij het ontwikkellab Duurzaamheid binnen HEYDAY Consultancy.” Sinds 2023 zijn er vijf ontwikkellabs opgericht binnen HEYDAY Consultancy. Deze labs richten zich op het ontwikkelen van producten en diensten, het borgen van kennis en het inzetten van expertise om klanten én collega's te helpen met specifieke vraagstukken rondom een centraal thema. “Daarnaast ga ik een training volgen op het gebied van BREEAM. Ik vind het fijn om met concrete handvatten mijn opdrachtgever verder te helpen. Duurzaamheid is echt een hot topic. Organisaties doen wat ze moeten doen, maar ik vind het juist leuk om te kijken wat je op het gebied nog meer kunt doen.”
Het belang van verschillende stakeholders
“Als persoon ben ik erg betrokken bij HEYDAY en mijn opdrachtgevers. Ik ben flexibel en werk graag samen met verschillende disciplines, zodat je samen de organisatie verder ontwikkeld. Denk aan de samenwerking met belangrijke stakeholders of de afdelingen ICT, HR en communicatie. Ik kan een project makkelijk verbinding maken en zorg dat ik waarmaak wat ik daadwerkelijk afgesproken heb. Hierbij vind ik het belangrijk dat de kaders vanaf het begin duidelijk zijn, dat maakt het samenwerken ook een stuk prettiger.”
Begin altijd bij het begin
“In de toekomst hoop ik dat organisaties mij benaderen om hun duurzaamheidsambities te realiseren. Hierbij denk ik niet alleen aan opdrachtgevers, ik wil onze eigen organisatie ook nog duurzamer maken. Het begint altijd bij de basis: je start met een nulmeting, waar sta je als organisatie en waar wil je naartoe. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, denk aan de huidige grootte van de organisatie en het huidige energielabel. Als je als organisatie voldoet aan de wettelijke regelgeving op het gebied van duurzaamheid, wil ik onderzoeken wat een bedrijf nog meer kan doen. Mensen kijken vaak naar één bepaald aspect van duurzaamheid. Maar als je impact wilt maken, moet je kijken naar de volledige breedte van de keten. Dat kost natuurlijk een grote mate van investeringen en niet elke organisatie kan dit (op korte termijn) realiseren. Ik vind het daarom al heel fijn als organisaties beseffen dat ze zich er bewust van zijn en weten waar ze staan, dan dat ze zeggen dat ze duurzaam zijn, terwijl het maar op één aspect zo is.”
Heb je hulp nodig op het gebied van duurzaamheid? Neem dan contact op met Rick of zijn collega’s.