<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De waarde van de netwerkgroepen voor de Gemeente Apeldoorn

Terug naar blog overzicht

HEYDAY Consultancy faciliteert regelmatig netwerkgroepen voor gemeenten, het onderwijs en de zorg. Deze bijeenkomsten bevorderen kennisdeling en netwerkmogelijkheden tussen facilitaire professionals. Al ruim tien jaar is de Gemeente Apeldoorn lid van de netwerkgroepen van HEYDAY Consultancy. Marcel van de Pol, Teammanager Facilitaire Zaken bij de Gemeente Apeldoorn, vertelt over zijn ervaringen als deelnemer aan deze bijeenkomsten.

Marcel van de Pol is werkzaam als Teammanager Facilitaire Zaken bij de Gemeente Apeldoorn. In deze rol is hij onder andere verantwoordelijk voor alle contracten op het gebied van bedrijfsvoering die facilitaire zaken aangaan voor de Gemeente Apeldoorn. In dit interview deelt hij zijn ervaringen over de netwerkbijeenkomsten.

 

Netwerk verder uitbreiden

Marcel is al ruim 10 jaar lid van de netwerkgroepen van HEYDAY Consultancy. “Ik ben destijds lid geworden, omdat ik mijn netwerk wilde uitbreiden. Via collega’s van een naburige gemeente ben ik toen op deze netwerkgroepen gewezen en sindsdien ben ik lid. Ik ben frequent aanwezig bij de netwerkgroepen in de omgeving Noord-Oost Nederland. Als ik zelf niet kan, dan zorg ik ervoor dat een collega aanwezig is en de Gemeente Apeldoorn vertegenwoordigt. Ik kijk vooraf altijd welke onderwerpen er op de agenda staan en bedenk of ik het interessant vind om erbij te zijn. Grofweg twee keer per jaar ben ik zeker aanwezig.”

 

Kennisdelen centraal

Marcel is verantwoordelijk voor alle locaties waar zijn collega’s van de Gemeente Apeldoorn werken: “Naast het netwerken staat kennisdeling tijdens de netwerkbijeenkomsten centraal. Het is een fijne manier om facilitaire vraagstukken met elkaar te delen en van elkaar te leren. Helemaal als je zelf in de praktijk met die vraagstukken bezig bent. Op dit moment ben ik bezig met twee grote projecten die eruit springen. Allereerst werk ik aan een vraagstuk op het gebied van huisvesting. We hebben een stadhuis opgeleverd vlak voor corona, maar we mogen nu weer terug naar de tekentafel omdat het concept niet helemaal meer past. Wat als tweede project eruit springt, is contract- en leveranciersmanagement. Het betreft een project om alle facilitaire contracten goed te regisseren en uit te nutten. Door kennis over deze onderwerpen te delen, ontstaan nieuwe inzichten en ideeën.”

 

Interessante onderwerpen

Marcel is vooral geïnteresseerd in onderwerpen op het gebied van huisvesting in zijn algemeenheid, hybride werken en het ontmoeten. “Denk aan het zoeken van de juiste werkplek bij de activiteit die je op dat moment doet. En de houding en het gedrag van mensen op de werkvloer. We kunnen alles verzinnen voor de medewerkers, maar hoe kun je dit zo optimaal mogelijk beïnvloeden en medewerkers verleiden tot het juiste gedrag in de juiste ruimte. Bij onze Apeldoornse kantoren kunnen medewerkers op gezette tijden weinig vrije werkplekken vinden, terwijl er best veel plekken niet in gebruik zijn. Als een deel van de medewerkers werkplekken bezet houdt (door ingelogd te zijn of de jas over de stoel te hangen), terwijl ze elders aan het vergaderen zijn, hebben andere medewerkers geen passende werkplek. Om dit te doorbreken moet het juiste gedrag gedragen worden door de gehele organisatie. Een cultuurprogramma is hierbij essentieel.”

 

Het belang van uniformiteit

Wat volgens Marcel de komende jaren in gemeenteland een grote rol speelt, is de hoge mate van uniformiteit ten opzichte van maatwerk. “Bezuinigingen komen eraan. Wij maken de stap naar meer uniformiteit en de basis, wat goed werkt voor de grote gemene deler. Er komt daarmee een verschuiving van maatwerk naar uniformiteit. Hoe je dat op een goede manier doet, dat gaat ergens pijn doen. De balans hiertussen wordt interessant, want hoeveel maatwerk kun je nog bieden als de portemonnee dit niet meer toelaat.”

 

De gemeente als locatie centraal stellen

Marcel heeft zijn kantoor in Apeldoorn ingezet voor een netwerkbijeenkomst. “We hebben destijds een presentatie gegeven over duurzaamheid. Een projectleider vertelde over het opleveren van een energie-neutrale gemeentewerf. Ook catering stond centraal. Onze huidige cateraar wil een zo laag mogelijk CO2 footprint realiseren. Daar zetten we in Apeldoorn nu forse stappen in. Ik vond het leuk en belangrijk om op deze wijze mijn bijdrage te leveren aan de netwerkgroepen. Niet te vaak, want het is een behoorlijke tijdsinvestering, maar als het even kan, dan doe ik dat graag. Ik raad collega’s bij andere gemeenten ook altijd deze netwerkgroepen aan als tip, want je kunt er zoveel uithalen als je zelf wilt.”


Over de Gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn telt meer dan 167.000 inwoners en is als stad en organisatie volop in ontwikkeling. De stad vervult met Deventer en Zutphen een centrumfunctie in de Stedendriehoek. Apeldoorn is één van de belangrijkste werkgelegenheidscentra in Midden-Nederland met (hoofd)vestigingen van onder meer Kadaster en Belastingdienst.


Meer weten over de netwerkgroepen?

Wil je meer weten over de netwerkgroepen? Of vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen? Klik dan hier!

Foto Marcel van de Pol def
Picture of Jinni Christiaanse

28-08-2024

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy