Wat betekent de CO2-rapportageverplichting voor jou en hoe bereid jij je organisatie hierop voor? Dat vertelt consultant Rick Sinkeldam je hieronder.
CO2-rapportageverplichting
De CO2-rapportageverplichting is één van de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Het doel van de regeling: in 2030 de CO2-uitstoot van werkgebonden mobiliteit met anderhalf megaton verminderen. Valt je organisatie onder de rapportageplicht? Dan heb je dit jaar twee opties. Je dient een rapportage in met gegevens over heel 2024 of over juli tot en met december. Vanaf 2025 moeten organisaties over de volledige jaren rapporteren. Concreet betekent de verplichting dat je het totaal aantal gereisde kilometers rapporteert dat werknemers maakten voor je organisatie. Daarbij vermeld je het soort vervoermiddel, het type brandstof en of het ging om woon-werkverkeer of een zakelijke reis. In de handreiking Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat precies beschreven hoe en wat je moet rapporteren. De rapportageplicht maakt je als werkgever bewuster van de reisbewegingen van werknemers. Vanuit daar kunnen je realistische stappen zetten om de CO2-uitstoot te verminderen.
In 2026 vindt de evaluatie van de CO2-rapportageverplichting plaats. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalt dan of de CO2-uitstoot van alle werkgevers in Nederland samen onder de limiet voor de CO2-uitstoot is gebleven. Is dit niet het geval? Dan geldt een maximale CO2-uitstoot voor werkgevers. Organisaties die de maximale uitstoot overschrijden, moeten actie ondernemen en uiterlijk in 2030 aan de limiet voldoen.
Systemen en registratie op orde
Maandag 1 juli 2024 komt snel dichterbij. Daarom is het belangrijk om je nu al voor te bereiden op de regeling. Mijn advies: ga allereerst na of je systemen de CO2-uitstoot berekenen volgens de richtlijnen in de handreiking van de RVO. Controleer ook of je systemen alle nodige gegevens registreren. Is je organisatie daarvoor afhankelijk van een externe partij? Zorg er dan voor dat je de rapportages op tijd binnen krijgt. Ga daarnaast met je werknemers in gesprek. Leg bijvoorbeeld uit hoe zij op de juiste manier én op tijd hun gereden kilometers kunnen registreren. Onderzoek ook of er obstakels zijn als het gaat om kilometerregistratie en hoe je deze aanpakt. Door één persoon of afdeling verantwoordelijk te maken voor de registratie, zorg je ervoor dat gegevens op een consistente manier worden vastgelegd. En dat werknemers een duidelijk aanspreekpunt hebben voor vragen.
Maatwerk per organisatie
Het op orde brengen van je systemen en software is altijd maatwerk. Het is belangrijk dat een registratiesysteem past bij je organisatie en bij huidige en toekomstige ontwikkelingen. Want de verschillen tussen organisaties zijn groot. Zo zorgen transportbedrijven die afhankelijk zijn van vervoer op fossiele brandstoffen voor relatief veel CO2-uitstoot door werkgebonden mobiliteit. Als consultant geef ik je advies dat past bij je situatie. Ik kijk naar de huidige systemen en of deze aansluiten bij onder andere wet- en regelgeving. Waar mogelijk adviseer ik hoe je een systeem nog slimmer kunt inrichten. Zo kun je GPS gebruiken om kilometers automatisch en foutloos te registreren. Dat is efficiënter dan handmatige registratie en kost minder tijd. Bij HEYDAY Consultancy delen we onze kennis en adviezen binnen onze netwerkgroepen. Ook bespreken we in deze netwerkgroepen regelmatig actuele thema’s, zoals de CO2-rapportageverplichting.
CO2-reductie en aanjager van verandering
Wil je starten met het verduurzamen van de zakelijke reizen en het woon-werkverkeer van je organisatie? Dan zijn er verschillende stappen die je als werkgever kunt zetten. Denk aan het mogelijk maken van hybride werken en het overstappen naar elektrische (deel)auto’s. Meer tips, campagnes en informatie staan op de website zowerkthet.nl, een initiatief van twaalf regio’s en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
CO2-reductie van werkgebonden mobiliteit is ook belangrijk voor organisaties voor wie de rapportageverplichting niet geldt. Want de kans is groot dat wet- en regelgeving steeds strenger wordt om de doelen uit het Klimaatakkoord te behalen. Bovendien vindt 81% van de mensen dat organisaties een leidende rol moeten aannemen in het aanjagen van maatschappelijke verandering (Edelman Trust Barometer, 2022). Of het nu gaat om de klimaatcrisis, het milieu of andere maatschappelijke thema’s. Zet daarom duurzame stappen die voor jouw organisatie haalbaar zijn en aansluiten bij je visie.
Nog vragen? Neem contact op!
Heb je vragen over de CO2-rapportageverplichting en de impact hiervan op je organisatie? Neem contact op met Rick Sinkeldam via 06-29069210. Of bekijk de handreiking Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit.