<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Gebouwbeheer en onderhoud voor een veilig en toekomstbestendig Isala

Terug naar blog overzicht

De afdeling Gebouwbeheer van ziekenhuis Isala zorgt voor het in stand houden van Isala-gebouwen en gebouwgebonden installaties. Van het luchtbehandelingssysteem tot koel- en verwarmingsinstallaties. Het optimaal beheren en onderhouden van deze systemen is nodig voor de veiligheid en gezondheid van alle eindgebruikers. Betrouwbare systemen zorgen ervoor dat het ziekenhuis continu, kostenefficiënt en zonder problemen functioneert.

Ferry Brouwer (zie bovenstaande foto) is technisch adviseur gebouwde omgeving bij Isala in Zwolle. Hij werkt al ruim vier jaar samen met HEYDAY consultant Almar de Vries (zie foto aan de rechterkant), die Isala ondersteunt als adviseur en projectmanager bij de inrichting en uitvoering van technisch onderhoud. Ferry en Almar vertellen onder meer over de samenwerking en de rol van duurzaamheid binnen hun werk. 

 

Isala: vooruitstrevend en persoonlijk

Isala is één van de meest vooruitstrevende ziekenhuizen in Nederland. De organisatie heeft vijf locaties, waarvan drie poliklinieken en twee ziekenhuislocaties. Isala biedt patiënten in de omgeving topklinische- en basiszorg. De afdeling Gebouwbeheer speelt daarin een belangrijke rol.

 

Technisch onderhoud en beheer

Als het gaat om gebouwbeheer en -onderhoud is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) onmisbaar. Zeker in een ziekenhuis, waar systemen vaak een vitale functie hebben en continuïteit van de bedrijfsvoering essentieel is. In een MJOP staat onder andere wanneer een installatie of systeem toe is aan vervanging. En wat daarvan de kosten zijn. “Als technisch adviseur stel ik onder andere het MJOP op voor de locaties van Isala”, legt Ferry uit. “Elke twee jaar stellen we binnen Isala een praktisch uitvoeringsprogramma op met werkpakketten. Deze koppelen we aan de juiste professionals. Almar zorgt voor de uitvoer van verschillende werkpakketten. Dit doet hij onder andere in samenwerking met BAM.” Dit bedrijf ondersteunt Isala bij het technisch beheer en onderhoud van de Isala-gebouwen in Zwolle en van enkele buitenlocaties.

 

“Samen met Ferry houd ik de voortgang bij van de MJOP-werkpakketten die op mijn naam staan”, gaat Almar verder. “We bespreken welke stappen zijn gezet, waar we staan en wat de financiële situatie is. Waar nodig sturen we een programma bij of veranderen we de scope.” Naast zijn adviesrol, is Almar als projectmanager verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van zo’n uitvoeringsprogramma. Almar: “Ik houd me graag bezig met zowel het maken van een onderhoudsplan als het in de praktijk brengen daarvan. En het begeleiden van de uitvoering van het onderhoud. Daarbij schakel ik met werktuig- en bouwkundigen en aannemers over hun rol hierin.”

 

Betrekken van ketenpartners

“Voordat we offertes opvragen bij ketenpartners voor de uitvoering van het onderhoud, gaan we met hen in gesprek”, zegt Almar. “Onze ketenpartners zijn bijvoorbeeld bouwbedrijven, installatiebedrijven, leveranciers en fabrikanten die expert zijn in technisch onderhoud van gebouwen. Zij zijn vaak goed op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving en van de vraag in de markt. Ook zitten zij voorin de markt als het gaat om nieuwe technologische ontwikkelingen. Vanuit hun specialistische kennis over hun vakgebied adviseren zij welke ontwikkelingen of slimme technologieën wel en niet werken in een ziekenhuisorganisatie. Bijvoorbeeld als het gaat om verduurzaming van een systeem of installatie. Bovendien zijn gesprekken met installatiebedrijven, leveranciers en fabrikanten belangrijk om een beeld te krijgen van de vervangings- en onderhoudskosten.”

Efficiënt en duurzaam werken
Duurzaamheid is steeds meer de norm. Ook als het gaat om gebouwen en systemen. “Daarom overwegen we altijd een duurzamer alternatief als een systeemonderdeel toe is aan vervanging”, zegt Almar. “Of heeft een verlichtingssysteem onderhoud nodig? Dan gaan we na of we bewegingssensoren kunnen installeren, zodat de lampen alleen aangaan als er iemand in de ruimte is. Op deze manier pakken we de verduurzaming en het onderhoud in één keer aan.”

 

Een voorbeeld waarbij duurzaamheid een grote rol speelt, is de revisiean een grote luchtbehandelingskast binnen Isala. Deze kast is onderdeel van het klimaatsysteem van het gebouw. Het zorgt onder andere voor een gezond en prettig binnenklimaat voor alle patiënten, professionals en bezoekers van de Isala-gebouwen. “We zitten in de voorbereidingsfase van dit project”, legt Almar uit. “Samen met de afdeling Gebouwbeheer onderzoeken we de mogelijkheden voor het vervangen van deze luchtbehandelingskast. Ook voeren we gesprekken met fabrikanten.”

 

Optimale voorbereiding is belangrijk, want de revisie van het systeem is een grote en belangrijke investering. De nieuwe luchtbehandelingskast moet in elk geval veilig, efficiënt en energiezuinig zijn. Bovendien moet de afdeling Gebouwbeheer het systeem goed kunnen beheren en onderhouden. Almar: “Binnen dit project hebben we te maken met een bestaande bouwsituatie. Ik vind het een leuke uitdaging om te zorgen dat het nieuwe systeem optimaal aansluit bij de huidige omgeving. Dit soort uitdagingen en mijn werk bij Isala deel ik regelmatig met HEYDAY collega’s. Bijvoorbeeld binnen het ontwikkellab Duurzaamheid. Zo leren we van elkaar en benutten we nieuwe kennis binnen het facilitaire vakgebied.”

 

Waardevolle en langdurige samenwerking

“Almar ontzorgt mij volledig”, zegt Ferry. “Doordat we al flink wat jaren samenwerken, kent hij de wegen binnen Isala en weet hij mensen goed te vinden. Hij werkt volgens een duidelijke planning, komt afspraken na en is helder in zijn communicatie. Verder signaleert hij zaken binnen Isala die we kunnen verbeteren. Ook als ze buiten de scope van zijn opdracht vallen. Deze zaken stemt hij met mij af en hij vraagt goedkeuring om ze op te pakken. Waar het kan optimaliseert hij onze technieken en onderhoudsprocessen, zodat we in de toekomst nog efficiënter werken. Kortom: onze samenwerking is van grote waarde.”

 

Almar vult aan: “Binnen Isala werk ik in een fijne omgeving en de samenwerking met Ferry is prettig en vlot. Ook schakel ik gemakkelijk met andere professionals en adviseurs. Ze beschouwen me echt als een van hun collega’s. Daarnaast voer ik regelmatig gesprekken met de eindgebruikers en operationeel leidinggevenden in het ziekenhuis. Om zo een beter beeld te krijgen van hun behoeften. Want uiteindelijk moet ons werk vanuit de afdeling Gebouwbeheer bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige omgeving voor alle eindgebruikers.”

 

Wil jij meer weten over onze aanpak? Of ben je benieuwd wat HEYDAY Consultancy voor jou kan betekenen op het gebied van facility management of technisch onderhoud? Neem vrijblijvend contact op met Almar de Vries via 06-27062148.

 

HE9E0C~1Almar de Vries, Consultant bij HEYDAY Consultancy.

Almar de Vries consultancy groepje klein
Picture of Jinni Christiaanse

22-07-2024

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy