Een van de manieren waarop de overheid aanstuurt op meer duurzaamheid, is door het gebruik van energielabels. Per 2023 is het voor kantoorgebouwen zelfs verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Zo’n label toont de energieprestatie van het gebouw aan en dienst als maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een gebouw is. Vanaf dit jaar wordt de theoretische energieprestatie berekend aan de hand van de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
Facility management vormt een belangrijke schakel voor duurzaamheid. Hoe kun je je onderneming en kantoorpand dan verder verduurzamen met het oog op de toekomst? In deze blog delen we een aantal praktische tips.
Meten is weten
In veel bedrijfspanden zijn talloze installaties aanwezig die veel energie verbruiken. Tegelijkertijd geven al deze installaties, zoals de airco en verwarming, veel inzicht in het actuele verbruik en de kansen om dit terug te dringen. Want door deze gegevens te analyseren, kun je de nodige aanpassingen maken die beter zijn voor het klimaat.
Het is bijvoorbeeld een mogelijkheid dat de ventilatie, airco, verlichting en verwarming ook ‘s nachts en in het weekend aanstaan. Dit zijn stuk voor stuk zware, energie slurpende apparaten die actief zijn op tijdstippen wanneer er geen mensen in het pand zijn. Zonde van de energie. Op basis van de data kun je alle installaties afstemmen op de momenten dat er wel mensen aanwezig zijn.
Maar daar hoeft het niet te stoppen: met behulp van sensoren kun je zaken automatisch laten instellen. Het is een kleine investering vooraf, maar het bespaart uiteindelijk een hoop kosten. Lichten gaan op die manier automatisch aan wanneer iemand een ruimte betreedt en de kranen zijn handsfree. Wordt er geen beweging meer gedetecteerd? Dan stoppen ze direct.
Milieuvriendelijke toeleveringsketen
‘Think global, act local’ is een uitspraak die perfect aansluit op duurzaamheid. Want het selecteren van lokale leveranciers is minder belastend voor het milieu. Deze leveranciers hoeven minder ver te rijden en daarmee dring je de CO2-uitstoot terug. Bundel daarnaast verschillende orders zodat de bezorging efficiënter wordt uitgevoerd. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van prognoses of door de bezorgmomenten terug te schakelen.
Denk bij het inkopen aan producten die minder schadelijk voor het klimaat zijn. Dat gaat van schoonmaakproducten zonder chemicaliën tot lokale groenten en fruit uit het seizoen. Door telkens voor de schoonste optie te gaan, lever je met iedere keuze een positieve bijdrage aan de verduurzaming van jouw organisatie.
Circulariteit is een ander belangrijk aspect in een milieuvriendelijke toeleveringsketen. Het betekent dat grondstoffen niet langer verloren gaan maar opnieuw ingezet worden. Onder andere meubilair en werkkleding kunnen in een circulaire supply chain opgenomen worden. Gaat er iets stuk? Gooi het dan niet weg, maar laat het repareren of geef het een tweede leven.
Positief gedrag stimuleren
Niet iedereen is zich meteen bewust van duurzaam handelen. Zonder erbij stil te staan rijden we met onze auto naar het kantoor en nemen we sneller de lift dan de trap. Bewustwording begint vaak met kleine gedragsveranderingen. Het loont daarom om duurzaam gedrag te stimuleren. Maak inzichtelijk hoeveel energie mensen besparen door de trap te nemen en zet uitdagingen op om meer mensen naar kantoor te laten fietsen.
Een andere pilaar in het kantoor, de koffieautomaat, kan een duurzame upgrade gebruiken. Los van verantwoorde koffiebonen en plantaardige melk kun je er namelijk voor kiezen om de kartonnen koffiekopjes te vervangen door porseleinen of glazen varianten. Hierdoor gebruiken kantoormedewerkers aanzienlijk minder kartonnen bekertjes, wat een flinke besparing per jaar oplevert.
Aan de slag met het verduurzamen van jouw kantoor?
Er zijn voldoende, relatief eenvoudige manieren om te verduurzamen. We merken in de praktijk dat het zetten van de eerste stap voor veel bedrijven een uitdaging blijft. Simpelweg omdat ze niet weten waar te starten. Om je op weg te helpen, geven we in dit whitepaper handvatten hoe je in vijf stappen een duurzamer bedrijfspand kan realiseren. Want zoals gezegd: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vraag hier jouw exemplaar aan.