Floor van Berkom, Consultant Organisatie & Optimalisatie bij HEYDAY Consultancy, helpt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe cateringconcepten. Zij bespreekt de veranderende behoeften in het bedrijfsrestaurant.
Van kantine naar huiskamer
Het bedrijfsrestaurant werd voorheen gezien als een ‘kantine’, een functionele ruimte waar medewerkers tussen 12:00 en 13:00 uur hun lunchpauze namen en iets aten en dronken. Tegenwoordig zien we echter een verschuiving in de rol en functie van het bedrijfsrestaurant. Het wordt steeds vaker gezien als een ‘huiskamer’, een gezellige plek waar men gedurende de dag kan werken, ontspannen en eten en drinken.
Om het huiskamer-gevoel te creëren adviseren, wij organisaties om enkele Quick Wins te realiseren:
- Zorg voor tafels van verschillende groottes. Door te variëren in de grootte van tafels kunnen medewerkers kiezen voor een setting die past bij hun behoefte op dat moment. Een bila voer je bijvoorbeeld graag aan een kleine tafel waar je elkaar in alle rust kan spreken, terwijl je met je gehele team graag in je pauze van een maaltijd geniet aan een grote tafel.
- Zorg voor decoratie, maar geen werkdecoratie. Om de ruimte het gevoel van een huiskamer te geven, is het van belang om decoratie toe te voegen die warmte en gezelligheid uitstralen. Denk hierbij aan planten en verlichting. Het is daarbij van belang dat medewerkers zich los kunnen maken van het alledaagse werk. Hang daarom geen werkdecoratie op.
- Zorg voor spelletjes, tijdschriften, boeken etc. De huiskamer wordt onder andere gebruikt om te kunnen ontspannen. Zorg daarom voor activiteiten die ontspanning stimuleren, zoals de genoemde voorbeelden.
Aanbod gedurende de dag
Voorheen lag de nadruk van het bedrijfsrestaurant op het aanbieden van een aanbod in een beperkte tijdsperiode. Tegenwoordig zien we echter dat ‘een aanbod gedurende de dag’ steeds vaker de behoefte van de organisatie is. Van een voedzaam ontbijt om de dag door te komen tot een gevarieerde lunch en van een verse koffie met een gezond tussendoortje tot een warme maaltijd later op de dag. Tijdens een werkoverleg, bila of informeel gesprek: men geniet graag op ieder moment van de dag van een bijpassend cateringaanbod.
‘Een aanbod gedurende de dag’ betekent voor iedere organisatie iets anders. Ga eens in gesprek met de eindgebruiker van jouw bedrijfsrestaurant om zo te achterhalen wat deze invulling voor jouw organisatie betekent.
Gezonder aanbod
Om bij te dragen aan de vitaliteit van medewerkers is een gezond aanbod voor vele organisaties het ideaalbeeld in het bedrijfsrestaurant. Onder een gezond aanbod valt een aanbod met enkel volkoren, groente en fruit, plantaardig, zachte en vloeibare vetten en drank zonder suiker. Voor de snackliefhebber betekent dit dat er een groot kruis gaat door zijn favoriete lekkernij. Als men echter kijkt naar de behoeften van de gebruiker, dan hoort daar nog vaak een ongezonde snack bij. Gebruikers zijn dus nog niet klaar zijn voor een volledig gezond aanbod.
Onze tip voor organisaties is om niet in een keer grote veranderingen door te voeren op het gebied van een gezond aanbod, maar juist de grotere doelstelling te realiseren door elk jaar een kleine verandering door te voeren. Ontdek waar de grens bij jouw organisatie ligt door de
cateraar te laten experimenteren. Wordt vrijdag snackdag? Verander je het aanbod gedeeltelijk? Of verkoop je snacks enkel op bestelling? Experimenteer, vraag je medewerkers om feedback en werk samen aan een gezonder aanbod.
Diversiteit in de keuken
In ons dagelijks leven komen we steeds meer in aanmerking met verschillende wereldkeukens door de verre reizen die we maken of door collega’s met verschillende culturele achtergronden. Van Aziatische streetfood tot mediterrane gerechten, de culinaire horizon van veel mensen is enorm verbreed. Deze diversiteit in ons eetpatroon heeft geleid tot een groeiende wens voor variatie in ons bedrijfsrestaurant. We zijn dan ook niet meer tevreden met een en hetzelfde aanbod. We willen graag verrast worden met nieuwe smaken, we omarmen kwalitatieve producten en staan open voor innovatieve ideeën.
Om aan deze veranderende behoefte van medewerkers te voldoen adviseren wij organisaties om in gesprek te gaan met de cateraar. Nodig hen uit om unieke en creatieve cateringconcepten te ontwikkelen die passen bij de wensen en behoeften van alle medewerkers. Laat de medewerkers meedenken om er zeker van te zijn dat het concept past bij de behoeften van de eindgebruikers.
Duurzaamheid en inclusiviteit
Duurzaamheid is al jaren een trend in onze maatschappij en dit vertaalt zich nu ook steeds vaker in het bedrijfsrestaurant. De focus ligt steeds meer op het verminderen van voedselverspilling, het gebruik maken van seizoensproducten en het reduceren en recyclen van verpakkingen. We zien daarnaast dat organisaties ook steeds vaker de lokale omgeving betrekken in het bedrijfsrestaurant door gebruik te maken van lokale producten, maar ook door het inzetten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijfsrestaurant wordt daardoor ook steeds inclusiever.
Om het bedrijfsrestaurant te verduurzamen adviseren wij organisaties om enkele Quick Wins te realiseren:
- Neem duurzaamheid mee als vast agendapunt bij werkoverleggen met de cateraar, zodat regelmatig wordt gekeken of de maatregelen effectief zijn, waar verbeteringen nodig zijn en welke nieuwe initiatieven kunnen worden ingevoerd.
- Maak zo min mogelijk gebruik van voorverpakte ingrediënten en meer gebruik van grootverpakkingen. Een blok kaas bevat bijvoorbeeld minder plastic dan plakken kaas waar om ieder plakje een apart velletje plastic zit.
- Betrek de medewerkers bij het verduurzamen van het bedrijfsrestaurant. Zet bijvoorbeeld een ideeënpot neer waar medewerkers hun ideeën in kunnen doen.
- Bereid broodjes en andere gerechten pas op het moment van bestellen om te voorkomen dat niet verkochte vooraf klaargemaakte broodjes weggegooid worden.
- Koop zo veel mogelijk in bij lokale boeren. Door lokaal in te kopen, steun je niet alleen de lokale economie, maar verklein je ook de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met het transport over lange afstanden.
Wat kunnen we voor jou betekenen?
Wil jij jouw cateringconcept optimaliseren? Onze consultants denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contactmet ons op en laat je inspireren om fris te durven denken en meer te durven doen.