<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

Zo’n 20 locaties ondersteunen de opgave van Nationaal Coördinator Groningen

Terug naar blog overzicht

In het aardbevingsgebied in Groningen moeten alle mensen veilig kunnen wonen, werken en leren. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) onderzoekt en versterkt daarom gebouwen in het gebied, waaronder woningen, bedrijfspanden en scholen. NCG staat daarbij voor uitdagingen als: hoe staan we als organisatie naast de inwoners tijdens dit ingrijpende traject? En hoe richten we de NCG-locaties in binnen de kaders van de overheid? Vanuit HEYDAY Consultancy adviseren we NCG over hun huisvestingsvraagstukken.

Ernst Blom, manager HR, Facilitair en Huisvesting, werkt sinds april 2023 bij NCG. Samen met Eric de Wit, Business Manager bij HEYDAY Consultancy, vertelt hij over de rol van NCG voor het aardbevingsgebied en de huisvestingsvraagstukken van de organisatie. HEYDAY consultants Jasmijn Lodewijk en Dion Woudstra ondersteunen het project in de uitvoering. 

 

De opgave van Nationaal Coördinator Groningen

NCG werkt samen met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan de veiligheid van mensen in het aardbevingsgebied in Groningen. Het versterken en onderzoeken van de gebouwen doet NCG met aandacht en respect voor de inwoners en de omgeving. Het einddoel is een veilig en aardbevingsbestendig Groningen.

 

Van huisvestingsstrategie tot veilige kantoor- en bezoekerslocaties

In 2017 startte onze duurzame samenwerking met NCG, toen de organisatie nog een stuk kleiner was dan nu. Inmiddels werken er meer dan 1000 mensen verspreid over 20 locaties. Vanuit HEYDAY Consultancy ondersteunen we NCG bij de inrichting en uitvoering van huisvestingsvraagstukken. Dus zowel op strategisch als operationeel niveau. “De groei van één naar meerdere locaties vraagt om de juiste kennis en ervaring”, zegt Ernst. “NCG werkt gebiedsgericht en als organisatie willen we echt naast de inwoners staan. Want het versterken van een woning kan een ingrijpend proces zijn. Daarom hanteren we een persoonlijke aanpak en willen we goed zichtbaar zijn voor de inwoners.”

 

“De afgelopen jaren ontwikkelden we samen met HEYDAY Consultancy een huisvestingsstrategie. Onderdeel daarvan is het inrichten van veilige bezoekerslocaties”, legt Ernst uit. Daar kunnen inwoners terecht met vragen over de versterking van hun woning. Ook moeten NCG-medewerkers op de locaties hun werk optimaal kunnen doen in een veilige omgeving. Maar ook dat medewerkers werken op een inspirerende plek die ze energie geeft. Ernst: “Inmiddels zitten we in de fase waarin we de strategie vertalen naar de werkelijkheid. Eric en zijn collega’s ondersteunen ons bij het inrichten van optimale omgevingen voor onze mensen en de inwoners die we in onze locaties ontvangen. Zo draagt HEYDAY Consultancy bij aan onze ambitie om meer gebiedsgericht te werken.”

 

Ontdekken van nieuwe paden

NCG valt onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De organisatie moet daarom de richtlijnen van het Rijksvastgoedbedrijf volgen. Ook als het gaat om huisvesting. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert gebouwen en gronden van de Rijksoverheid en Defensie. “Het volgen van deze richtlijnen is vaak een uitdaging”, zegt Ernst. “De inzet van facilitaire diensten, zoals catering en schoonmaak, lopen bijvoorbeeld via aanbestedingsprocedures. Die nemen veel tijd in beslag. Toch gaat HEYDAY Consultancy hier goed mee om. Dankzij de uitgebreide kennis van en ervaring met systemen binnen de overheid, lukt het Eric steeds om nieuwe paden te ontdekken. Hij kijkt naar de werkomgeving als geheel en vindt voor elke vraag een passende oplossing.” “Door mijn ervaring binnen de overheid weet ik inmiddels hoe je een afwijkende keuze kunt maken om toch bij het einddoel te komen”, vult Eric aan. “Daardoor lukt het inderdaad altijd om een pad te vinden. Hoe complex de vraag ook is.”

 

Eric weet daarnaast goed wat er speelt in Groningen en omgeving. Zo was hij eerder verantwoordelijk voor een huisvestingsvraagstuk voor de gemeente Groningen. Binnen de richtlijnen van de overheid heeft hij ook oog voor de belangen van inwoners en lokale ondernemers. Dat is belangrijk, want NCG werkt nauw samen met ondernemers, inwoners en andere betrokkenen in het aardbevingsgebied.

 

Korte lijnen en pragmatische aanpak

“Mijn jarenlange ervaring binnen HR en Erics kennis over huisvesting sluiten goed op elkaar aan”, zegt Ernst. “In onze gesprekken brengen we de mens en omgeving samen. Deze mooie krachtenbundeling, de korte lijnen en Erics pragmatische aanpak zijn erg prettig. We leren van elkaar, omdat we allebei expert zijn in een ander vakgebied. Ook weten we elkaar goed te vinden. Vaak digitaal, maar als het nodig is ook op locatie. Zijn collega’s Jasmijn Lodewijk en Dion Woudstra ondersteunen ons op de werkvloer. Zij zijn onderdeel van ons team, waarin medewerkers steeds meer op elkaar ingespeeld raken.”

 

Eric: “De samenwerking met Ernst en zijn collega’s van NCG is erg fijn. Ernst vertrouwt echt op onze expertise. Ook is er sprake van samenspel tussen NCG, het ministerie en andere betrokken partijen. Die chemie en goed overleg is nodig om deze complexe opdracht succesvol uit te voeren.”

 

Langdurige samenwerking

“De komende jaren ligt onze focus vooral op het optimaal inzetten van onze locaties”, zegt Ernst. “ Want de versterkingsopgave van NCG loopt zeker nog tot 2028. Ook is het mogelijk dat we enkele locaties weer sluiten, als ze niet meer nodig zijn. We zijn steeds in beweging en daardoor is het fijn dat HEYDAY Consultancy ons blijft ondersteunen. Op dit moment richten we ons onder meer op de aansluiting van locaties bij de behoeften van inwoners en bij onze opgave. Daarbij kijken we continu wat er nu en in de toekomst nodig is en hoe we dit efficiënt en kostentechnisch zo slim mogelijk kunnen doen. Samen creëren we steeds betere locaties. Optimale werkomgevingen waarin medewerkers van NCG bijdragen aan onze opgave: samen Groningen versterken.”

 

Wil jij meer weten over onze aanpak of ben je benieuwd wat HEYDAY Consultancy voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Eric de Wit door te bellen naar 06-10685669.

 

Eric de Wit-Profielfoto Blog WebsiteEric de Wit, Business Manager bij HEYDAY Consultancy.

Ernst Blom klein
Picture of Jinni Christiaanse

16-05-2024

Labelmarketeer voor HEYDAY Interim en Consultancy