<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
ontdek meer HEYDAY.

Duik in de wereld van onze diensten Dot

Versnel de transitie naar een duurzame wereld met optimale ketensamenwerking.

Terug naar blog overzicht

Optimale samenwerking in de facilitaire keten is nodig om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen. Het gaat dan om samenwerkingen tussen organisaties, ketenpartners, facilitaire regiepartners en de maatschappij. Vanuit wederzijds vertrouwen en door kennis met elkaar te delen, kunnen we werken aan oplossingen voor de lange termijn. Daarom richten we ons bij HEYDAY op het versterken van bestaande en nieuwe samenwerkingen in de hele facilitaire keten. Dat doen we voor én met onze opdrachtgevers en partners. Zodat we komen tot een complete en duurzame oplossing voor alle facilitaire behoeften van je bedrijf.

Zo’n vier keer per jaar organiseren we bijeenkomsten met ketenpartners rondom het thema duurzaamheid. Ook werken we samen met partners en opdrachtgevers binnen duurzaamheidscoalities. Een voorbeeld is de Circulaire Coalitie in samenwerking met Nationale-Nederlanden (NN) en alle betrokken ketenpartners. 

In 2019 richtten we de coalitie op met als doel voor 2025: een 100% circulaire dienstverlening en een jaarlijkse CO2-reductie voor locatie de Haagse Poort in Rotterdam. Dit doen we gezamenlijk door intensief samen te werken met NN en ketenpartners. Bij de start van deze samenwerking stemden we onze inzet en toewijding hierop af. Zo bieden we ketenpartners de ruimte om pilots en kansrijke initiatieven te testen binnen NN, zodat we duurzaamheidsdoelen sneller behalen.

In de beginfase van de Circulaire Coalitie werkten we onder begeleiding van adviesbureau PHI Factory. Inmiddels werken we vanuit zelfsturende deelgroepen die onze duurzaamheidsthema’s steeds wat verder brengen. In elke groep zit een leverancier en een afgevaardigde van NN en van HEYDAY. Afhankelijk van het thema bepalen we het doel en of dit bijdraagt aan circulariteit of verlaging van de CO2 -uitstoot. Bij afval kijken we bijvoorbeeld op welke manier we afval kunnen inzetten als grondstof. Tijdens onze sessies nodigen we regelmatig onderzoekers of gastsprekers uit. Zij geven ons meer inzicht in kansrijke en bewezen initiatieven. De werkwijze en best practices van de Circulaire Coalitie nemen we mee in ons werk voor onze opdrachtgevers.

HEYDAY innovatieplatform

Ons HEYDAY innovatieplatform bestaat uit innovatieambassadeurs binnen onze organisatie. Binnen het platform delen we nieuwe ontwikkelingen rondom duurzaamheid. De aangesloten collega’s bespreken onder meer nieuwe en duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld voor het verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes in kantooromgevingen. Vanaf 1 januari 2024 mogen kantoren, bedrijven en instellingen deze plastic producten niet meer aanbieden. Wij delen deze informatie vervolgens met onze opdrachtgevers. Zo kunnen zij onze kennis en ideeën vanuit het innovatieplatform optimaal benutten.

Ontwikkellab Duurzaamheid

Het ontwikkellab Duurzaamheid is één van de vijf ontwikkellabs van HEYDAY. Binnen het ontwikkellab Duurzaamheid testen en ontwikkelen we producten en diensten. Hiermee ondersteunen we onze opdrachtgevers en leveranciers bij het behalen van duurzaamheidsdoelen. Een van de producten is de Sustainability Scan, waarover je meer las in paragraaf 2.2. 

Verder geven we inspiratie- en kennissessies waar je aan kunt deelnemen. Bijvoorbeeld over thema’s als duurzame dienstverlening en installaties en over vitaliteit van medewerkers. Maar ook bredere complexe vraagstukken, zoals: hoe halen we CO2 uit de bodem en de lucht? Of hoe dragen we bij aan een inclusieve werkomgeving? Tijdens deze sessies staat informatie delen, elkaar inspireren en netwerken centraal. Daarnaast bieden we onze opdrachtgevers projectleiding en ondersteuning rondom duurzaamheidsthema’s. En we helpen bij het meten en rapporteren van duurzaamheidsresultaten volgens wet- en regelgeving.

Maak impacht met facility management

Facilitaire diensten ondersteunen je kernactiviteiten en zijn integraal onderdeel van je organisatie. Door de centrale plek van facility management, kunnen deze diensten invloed uitoefenen op bijvoorbeeld het welzijn en de productiviteit van je mensen en het invoeren van energie-efficiënte oplossingen. Daardoor spelen facilitaire diensten een cruciale rol in het behalen van je duurzaamheidsdoelen.

Inzetten op verduurzaming is nodig om te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden en aan te sluiten bij de verwachtingen van (potentiële) klanten en medewerkers. Bovendien biedt het kansen. Zo kan investeren in duurzaamheid bijdragen aan vitale medewerkers, waardevolle samenwerkingen, lagere kosten en een sterkere reputatie.

Maximaal bijdragen aan je duurzaamheidsdoelen, begint bij het bepalen van je strategie. Op strategisch niveau bepaal je welke SDG’s passen bij je korte- en langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid. En maak je de vertaling naar je visie op facility management. Aan de hand van de juiste data breng je je huidige situatie in beeld. Bijvoorbeeld met behulp van onze Sustainability Scan. Vanuit deze analyse stel je een meerjarenplan op.

Vervolgens ga je in gesprek met facilitaire ketenpartners om invulling te geven aan je doelen. Deze ketenpartners geven je inzicht in de bijdrage van hun operationele diensten aan jouw ambities én binnen de hele keten. Vanuit de gesprekken en de situatieanalyse stel je duurzaamheidsacties op, die je koppelt aan je SDG’s. Deze krijgen een plek in je meerjarenplan. Je acties evalueer je op vaste momenten aan de hand van resultaten en duidelijke KPI’s. Ook is het belangrijk om je mensen te betrekken, zodat je een groter draagvlak voor je duurzaamheidsdoelen creëert. Zo blijft je je duurzame inspanningen continu verbeteren.

Voor een toekomstgerichte en effectieve duurzame transitie zijn drie zaken onmisbaar: samenwerking in de hele facilitaire keten, transparante kennisdeling en een open houding als het gaat om verandering. Alleen op die manier kunnen we grenzen verleggen en duurzame ambities behalen. En zo jouw positie in de markt versterken.

Meer weten over hoe je duurzaamheidsdoelen bereikt en je positie in de markt versterkt? Download hier ons whitepaper 'Facility management als drijvende kracht voor duurzame bedrijfsvoering'. 

HE2E07~1
Picture of Anne Roos Elliott

17-09-2024

Brand Specialist