<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
ontdek meer HEYDAY.

Duik in de wereld van onze diensten Dot

Facility management als strategische factor voor jouw duurzaamheidsdoelen.

Terug naar blog overzicht

Het realiseren van duurzaamheidsambities is een belangrijke stap, maar niet altijd even eenvoudig. Welke thema’s zijn voor jouw organisatie relevant? En hoe zorg je dat je investeringen ook daadwerkelijk resultaat opleveren? In de praktijk vinden organisaties het lastig om duurzaamheid te vertalen naar concrete acties voor professionals die werken in het facilitaire werkveld. Daarom lees je hieronder hoe je verduurzamen efficiënt aanpakt. In deze aanpak heeft facility management een strategische plek. We gebruiken de Sustainable Development Goals (SDG’s) als kapstok voor jouw duurzaamheidsdoelen.

De Agenda 2030 van Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN) is een blauwdruk voor een betere, eerlijkere en groenere wereld. De zeventien SDG’s staan hierin centraal. In 2015 namen alle 193 landen die lid zijn van de VN deze SDG’s aan. Aan de SDG’s en onderliggende targets kun je je duurzaamheidsdoelen koppelen. Zo kun je resultaten beter meten en rapporteren. Dat is bijvoorbeeld belangrijk als je organisatie valt onder de CSRD. Wat betekent dat je moet rapporteren over duurzaamheidsprestatie en de impact van je activiteiten op mens en milieu.

Wanneer je zicht hebt op de zeventien SDG’s, kun je de route naar duurzame impact vervolgen. Hieronder lees je hoe je dat stap voor stap aanpakt.

Adopteer relevante SDG’s

De eerste stap is het bepalen van je ambities op het gebied van duurzaamheid. Dat doe je vanuit je missie, visie en kernactiviteiten. Vanuit daar bekijk je waar je de grootste impact kunt maken en of die thema’s aansluiten bij je bestaansrecht. Waar liggen kansen om echt het verschil te maken? Als je je duurzaamheidsambities helder hebt, adopteer je relevante SDG’s die hierbij aansluiten. Streef je bijvoorbeeld naar duurzame inzetbaarheid van je mensen? Dan kun je dit doel koppelen aan SDG 3: Goede gezondheid en welzijn. Of aan SDG 5: Gendergelijkheid.

Vanuit daar maak je de vertaling naar je visie op facility management. Bepaal binnen welke facilitaire gebieden je actie kunt ondernemen om bij te dragen aan de SDG. Als het gaat om SDG 3, richt je je bijvoorbeeld op het creëren van een veilige werkomgeving of het aanbieden van gezonde en lokale voeding. Wil je de CO2-uitstoot verminderen? Dan kun je inzetten op het energiegebruik in je gebouw, je afvalbeheer of de mobiliteit van je medewerkers. Het bepalen van praktische acties en het selecteren van ketenpartners volgt in een latere fase.

Breng je huidige situatie in kaart

Na het adopteren van relevante SDG’s, breng je je huidige situatie in kaart. Dat doe je met de juiste data. Is een van je strategische doelen het verminderen van je CO2-uitstoot en andere broeikasgassen? Meet dan hoeveel CO2 je organisatie uitstoot en wat de belangrijkste veroorzakers zijn. Of wil je installaties in je gebouw verduurzamen, zoals je koel- en verwarmingssystemen en beveiligingsinstallaties? Dan moet je in elk geval weten hoe energie-efficiënt ze zijn. Maar ook wanneer ze technisch en economisch zijn afgeschreven en hun financiële waarde verliezen.

Dit soort informatie brengen we in kaart met de Sustainability Scan, die we samen met het inkoopadviesbureau Aeves Benefit ontwikkelen. Met deze scan meten we hoe duurzaam je facilitaire diensten en producten zijn. Denk aan je schoonmaak, catering, kantoorartikelen en IT-apparatuur. De scan koppelt de resultaten aan praktische maatregelen die aansluiten bij je duurzaamheidsdoelen. In een diagram zie je precies wat je al doet om bij te dragen aan je doelen. Ook zie je wat je ambities zijn en welke acties bijdragen aan het waarmaken daarvan.

Ga in gesprek met ketenpartners

In de meeste gevallen focussen organisaties zich op duurzame thema’s die op het eerste oog het best passen bij hun identiteit en duurzaamheidsdoelen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80% van de facilitaire organisaties zich richt op het reduceren van restafval en het hergebruiken van materialen. 73% richt zich op het reduceren van energieverbruik (Facility & Workplace Management, 2021). Toch is het waardevol om verder te kijken. Ga daarom in gesprek met facilitaire ketenpartners en leveranciers. Zij kunnen je inzicht geven in hoe hun operationele diensten bijdragen aan je duurzaamheidsprestaties.

Ketenpartners komen door hun specialistische kennis regelmatig met oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Denk aan een schoonmaakbedrijf dat werkplekken biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of aan logistieke hubs rondom steden, waar producten op één centrale plek samenkomen. Vanuit daar worden ze met elektrische voertuigen getransporteerd naar de eindbestemming. Wat de CO2-uitstoot beperkt. Door je doelen vanuit nieuwe perspectieven te bekijken, kun je ook op minder voor de hand liggende gebieden impact maken.

Maak acties concreet

De volgende stap is het opstellen van een meerjarenplan met concrete acties op de korte en lange termijn. Vanuit de geadopteerde SDG’s stel je concrete acties op en selecteer je partners die kunnen bijdragen aan je duurzaamheidsdoelen. Vervolgens bepaal je welke middelen je inzet in elke fase, wat het budget is en hoe je resultaten meetbaar maakt. Dat laatste doe je door Key Performance Indicators (KPI’s) op te stellen, waarmee je de voortgang van je doelen meet. Bij het maken en uitvoeren van een meerjarenplan is het essentieel om na te gaan of je investeringen opwegen tegen de resultaten. Want uiteindelijk moeten je investeringen en inspanningen positieve resultaten opleveren. Voor je organisatie én daarbuiten.

Zelfs met een kleiner budget kun je efficiënt investeren in verduurzaming. Soms levert een kleine investering al veel op. Door bijvoorbeeld automatische sensoren te koppelen aan je verlichtingssysteem, staan de lichten nooit onnodig aan. Zo verbruik je minder stroom en bespaar je kosten.

Evalueer en vergroot je draagvlak

Meet op geplande evaluatiemomenten of je inspanningen bijdragen aan je duurzaamheidsdoelen. Dit doe je aan de hand van de KPI’s. Rapporteer resultaten en gebruik ze om je duurzame acties te verbeteren. Blijf daarnaast in gesprek met je ketenpartners en leveranciers, zodat je continu nieuwe ontwikkelingen en ideeën met elkaar uitwisselt.

Verder kan het betrekken van je medewerkers bij je duurzaamheidsambities de transitie versnellen. Door bewustwording van je mensen te vergroten, creëer je meer draagvlak voor je doelen.

Bijvoorbeeld zo:

  • Organiseer trainingen en kennissessies over thema’s die aansluiten bij je duurzaamheidsdoelen.
  • Maak het scheiden en recyclen van afval zo eenvoudig mogelijk met afvalbakken op logische plekken.
  • Stimuleer elektrisch rijden door alleen elektrische of hybride leaseauto’s aan te bieden.
  • Vergroot je aanbod van lokale, plantaardige en biologische producten door te werken met cateraars die deze opties aanbieden.
  • Deel resultaten over de impact van milieuvriendelijk gedrag. Dat kan in de vorm van een visualisatie met korte teksten en heldere iconen.

Meer weten over hoe je duurzaamheidsdoelen bereikt en je positie in de markt versterkt? Download hier ons whitepaper 'Facility management als drijvende kracht voor duurzame bedrijfsvoering'. 

HEYDAYconsultancy-1
Picture of Anne Roos Elliott

17-09-2024

Brand Specialist