<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
ontdek meer HEYDAY.

Duik in de wereld van onze diensten Dot

HEY.FM #8: Het belang van Facility Management

Terug naar blog overzicht

Facility management is niet meer weg te denken uit het hedendaagse bedrijfsleven en cruciaal voor het soepel functioneren van organisaties. Maar hoe heeft het vakgebied zich ontwikkeld, waarom is deze dienstverlening zo belangrijk en hoe kunnen we volgende generaties klaarstomen voor het facilitaire werkveld? Hier gaan we het in de podcast allemaal over hebben. Zit je goed? Volume omhoog. Welkom bij HEY.FM.

Tijdens deze achtste podcast-aflevering gaan wij in gesprek met Jacqueline Creuwels, Docent Facility Management bij Hogeschool Zuyd, en Monique Vossen, Consultant Solutions bij HEYDAY. Zij zoomen in op het belang van facility management door middel van hun visie, de belangrijkste ontwikkelingen en natuurlijk de mooiste voorbeelden.

Een prachtig vakgebied
Jacqueline en Monique zijn beide werkzaam in het facilitaire vakgebied, maar beiden binnen een andere branche en functie. Wat maakt Facility Management nou zo’n mooi vak? Monique: “Omdat het heel erg dienend en servicegericht is, je bent altijd bezig om te kijken wat je voor andere mensen kunt doen. Daarnaast is het heel dynamisch door alle facetten waar het vakgebied uit bestaat. Ik ben al lang werkzaam in het facilitaire werkveld, maar mijn werkzaamheden zijn en blijven ontzettend divers, omdat het zo’n breed vak is. Daar raak je nooit op uitgekeken.”

Veranderende competenties
Het belang van facility management is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. Jacqueline: “De context van het vakgebied is de laatste jaren veranderd, doordat de eindgebruikers mondiger zijn geworden. Als facilitair professional moet je daardoor steviger in je schoenen staan, omdat je met verschillende mensen van diverse niveaus in gesprek bent. De huidige generatie facilitaire studenten moet hierop qua competenties beter opgeleid worden. De basistheorie over het facilitaire vakgebied is daarentegen grotendeels gelijk gebleven, denk aan informatie over de contracten en de gestelde KPI’s. Dat fundament staat als een huis. Er zijn echter wel technologische veranderingen bijgekomen, denk aan de inzet van Artificial Intelligence (AI).”

Monique vult Jacqueline aan: “Een aantal dingen van de opleiding zijn dus zeker hetzelfde gebleven, namelijk dat de organisatie goed gefaciliteerd moet worden en dat je met mensen te maken hebt. Het is belangrijk dat je elkaar in de toekomst ook als mensen blijft vinden en dat het menselijke aspect niet technisch overgenomen wordt door AI. Dus de menselijke verbinding in het vakgebied blijft belangrijk.”

Nieuwsgierig geworden? Luister hier de podcast!

2024_HEY.FM_Afl_8-12 klein

Op de foto (v.l.n.r.):  Jacqueline Creuwels, Floor Holland (digitaal aanwezig) en Monique Vossen. 

Floor Holland Klein
Picture of Anne Roos Elliott

01-07-2024

Brand Specialist