<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De evolutie van hospitality #1: De eerste dagen van hospitality in rijke families en luxe hotels.

Terug naar blog overzicht

Gastvrijheid en het ontzorgen van mensen bestaan al eeuwenlang. Hospitality begint bij de natuurtalenten die zorgen voor een ultieme beleving. Van elk moment dat gasten, medewerkers en bezoekers ervaren. Het zijn mensen met een hart van goud en het aangeboren talent om verwachtingen te overtreffen. Dat blijft in de evolutie van hospitality continu zichtbaar. Ook tussen 1700 en 1900, toen het vakgebied nog een geheel andere vorm kende. Hoe zagen de eerste dagen van hospitality eruit? En welke ontwikkelingen in het verleden hadden invloed op het vakgebied dat we nu kennen?

Petra de West, business manager bij HEYDAY Hospitality, neemt je mee in de evolutie van hospitality. In aanloop naar het Facto Congres 2024 lees je over de rijke geschiedenis en waarde van het vakgebied. Hierin zie je duidelijk de kern van hospitality: natuurtalenten met een hart van goud. Na het congres publiceren we ons nieuwe whitepaper over de evolutie van hospitality, toekomstige trends en de onmisbare rol van het vakgebied in de zakelijke en facilitaire dienstverlening.

 

Huispersoneel in rijke families

Wie rond de negentiende eeuw een rijke familie bezocht in bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk, werd ontvangen door het huispersoneel. Deze families woonden in grote landhuizen en hadden bedienden, portiers en koks die hen volledig ontzorgden. Van schoonmaken, wassen en het bereiden van maaltijden tot het ontvangen van gasten en het borgen van de veiligheid in huis. Het huispersoneel was voor de rijke families onmisbaar. Zij droegen zorg voor al hun dagelijkse taken en behoeften. Maar ook voor het onderhoud van de vaak grote huizen en het landgoed daaromheen. Tegelijkertijd was het hebben van huispersoneel een teken van rijkdom en status. Als de familie belangrijke gasten ontving, dan stond het personeel op een rij voor de deur. In het huis zelf deden bedienden, koks en schoonmakers hun werk grotendeels achter de schermen. Ondanks hun belangrijke rol, keken de rijke families vaak op hen neer.

De Britse serie Downton Abbey geeft je een beeld van hospitality in die tijd. Het verhaal gaat over een rijke, aristocratische familie die samen met het huispersoneel op een enorm landgoed woont. Bij de bedienden en butler zie je duidelijk dat zij loyaal zijn aan de familie. De serie schijnt licht op de klassenverschillen in die tijd, het leven in de landhuizen en de rol van het huispersoneel.

Ontvangst bij luxe hotels

In de late negentiende eeuw verschenen ook steeds meer bedienden in chique hotels. Dat had onder meer te maken met de groeiende behoefte aan luxe. De hotelbedienden waren vaak gekleed in elegante uniformen en zorgden voor een warm onthaal van gasten. Hun rol was van cruciaal belang voor een blijvende positieve indruk. Ze begeleidden gasten naar hun kamer en droegen de bagage. Bovendien regelden ze allerlei andere zaken, zoals roomservice en vervoer. Of zelfs het openen van de lift. Gasten voelden zich daardoor direct welkom en ontzorgd. Naast het verzorgen van de volledige beleving voor gasten en het voorzien in hun behoeften, hadden hotelbedienden ook een belangrijke rol voor het hotel zelf. Ze droegen bij aan de professionele en vooral luxe uitstraling van de locatie.

Loyaliteit en volledige ontzorging

Goede hospitality professionals hebben de intrinsieke motivatie om met mensen te verbinden en hen volledig te ontzorgen. Zij hebben een hart van goud en houden ervan om mensen te helpen. Bovendien nemen ze ondersteunende taken graag uit handen. Zorgen voor een ander zit in hun DNA. Deze motivatie zag je ook terug bij hotelbedienden en huispersoneel in de 18e en 19e eeuw. Bedienden werkten vaak jaren en soms zelfs hun hele leven voor een rijke familie. Daardoor groeiden de familieleden en bedienden met elkaar op en ontwikkelden ze een sterke vertrouwensband.

De loyaliteit en intrinsieke motivatie die we nu verwachten van hospitality professionals, was dus eeuwen geleden al zichtbaar. Hospitality had vroeger een andere vorm. Maar het hebben van een natuurtalent voor dit vakgebied was al in die tijd essentieel.

 

Facto Congres 2024

Het thema van het Facto Congres op 19 september 2024 is ‘Workplace Trends: What’s Next?'. Het congres staat volledig in het teken van actuele onderwerpen voor facilitaire organisaties. Van kunstmatige intelligentie en de war for talent tot de gebruikerservaring voor hybride medewerkers. Als partner van Facto bezorgen wij alle bezoekers een speciale dag met een gouden randje. Onze hospitality professionals bieden een zorgeloze en vooral onvergetelijke ervaring.

In aanloop naar het Facto Congres 2024 lees je over de rijke geschiedenis en waarde van het vakgebied. Hierin zie je duidelijk de kern van hospitality: natuurtalenten met een hart van goud. Lees hier het volgende artikel in deze reeks over ‘De onmisbare rol van hospitality voor de volledige gastbeleving’. Of neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat HEYDAY Hospitality voor jou kan betekenen.

Petra de West HEYDAY Hospitality
Picture of Petra de West

14-08-2024

Business Manager HEYDAY Hospitality