<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1164826&amp;fmt=gif">
Terug

Duik in de wereld van onze diensten.

De evolutie van hospitality #4: Het vakgebied hospitality verandert mee met de wereld.

Terug naar blog overzicht

Digitalisering, nieuwe technologieën, globalisering en andere wereldwijde ontwikkelingen veranderen continu de behoeften van mensen. Wat vandaag werkt, is morgen alweer achterhaald. Gasten, klanten en bezoekers verwachten dat hospitality diensten meebewegen met deze trends. Bovendien willen ze verwonderd worden door hospitality professionals die hun persoonlijke wensen begrijpen en van nature een onvergetelijke beleving creëren. Welke belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren hadden invloed op het vakgebied hospitality?

Petra de West, business manager bij HEYDAY Hospitality, neemt je mee in de evolutie van hospitality. In aanloop naar het Facto Congres 2024 lees je over de rijke geschiedenis en waarde van het vakgebied. Hierin zie je duidelijk de kern van hospitality: natuurtalenten met een hart van goud. Na het congres publiceren we ons nieuwe whitepaper over de evolutie van hospitality, toekomstige trends en de onmisbare rol van het vakgebied in de zakelijke en facilitaire dienstverlening.

 

Van online systemen tot datagedreven werken

Digitale ontwikkelingen en technologische innovaties vanaf eind jaren ‘90 gaven een nieuwe dimensie aan hospitality. Zo kregen klanten door de opkomst van grote online boekingsplatforms, zoals Booking.com, de mogelijkheid om eenvoudig overnachtingen te vergelijken, boeken en beoordelen. Ook op andere manieren kregen technologie en data een grotere rol binnen hospitality diensten. Van online reserveringssystemen tot hoogwaardige digitale klantenservice. En van het verzamelen van klantgegevens in CRM-systemen tot het analyseren van wachttijden en klanttevredenheid over hospitality. Vanuit die data konden bedrijven hun zakelijke relaties verder verbeteren en klanten aan de organisatie binden.

Daarnaast konden organisaties hun hospitality en facilitaire diensten verder aanpassen aan klantbehoeften door de opkomst van slimme apparaten. Zo konden ze met bewegingssensoren zorgen dat de verlichting automatisch aanging, zodra een gast een ruimte binnenkwam. Of ze lieten gasten zelf de muziek of het binnenklimaat in een ruimte instellen via een iPad.

Maatschappelijke waarde en duurzame bedrijfsvoering

Ook thema’s als duurzaamheid en maatschappelijke waarde hadden invloed op het vakgebied hospitality. Door de groeiende aandacht voor duurzaamheid in brede zin veranderde de kijk van mensen op het werkveld. Succes, economische groei en winst waren niet langer voldoende. Duurzame bedrijfsvoering werd een vereiste. Bovendien zochten mensen naar betekenis en een maatschappelijke meerwaarde in hun werk (Facility & Workplace Experience, 2020). Die ontwikkeling was onder meer te zien in ons vakgebied. Medewerkers en eindgebruikers van een pand kwamen steeds hoger op de agenda’s van organisaties. Zij kregen meer aandacht voor het welzijn en de ervaringen van hun mensen.

Behoefte aan betere klantervaringen

In lijn met deze ontwikkeling evolueerde de gedachte achter de belevingseconomie. In het vorige artikel van deze reeks las je over het boek Experience Economy uit 1999. In 2019 verscheen een volledig herziene druk van het boek (Strategic Horizons, 2021). Want ruim 20 jaar na de eerste versie was het bieden van belevingen en ervaringen geen kans meer, maar een noodzaak. Klanten zochten naar ervaringen die daadwerkelijk waarde toevoegden en inspeelden op hun behoeften. 86% van de consumenten was zelfs bereid meer te betalen voor een betere klantbeleving (Facility & Workplace Experience, 2020).

Een van de voorbeelden in het boek is Starbucks. Klanten van het bedrijf zijn bereid een veel hoger bedrag te betalen dan de prijs van een kop koffie thuis. Want naast koffie, biedt Starbucks persoonlijke service en een huiselijke omgeving waarin klanten zich welkom voelen. Ze betalen voor de volledige beleving met een gouden randje.

 

Facto Congres 2024

Het thema van het Facto Congres op 19 september 2024 is ‘Workplace Trends: What’s Next?'. Het congres staat volledig in het teken van actuele onderwerpen voor facilitaire organisaties. Van kunstmatige intelligentie en de war for talent tot de gebruikerservaring voor hybride medewerkers. Als partner van Facto bezorgen wij alle bezoekers een speciale dag met een gouden randje. Onze hospitality professionals bieden een zorgeloze en vooral onvergetelijke ervaring.

In aanloop naar het Facto Congres 2024 lees je over de rijke geschiedenis en waarde van het vakgebied. Hierin zie je duidelijk de kern van hospitality: natuurtalenten met een hart van goud. Lees hier het volgende artikel in deze reeks over ‘Hospitality en beleving op elke plek die we bezoeken’. Of neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat HEYDAY Hospitality voor jou kan betekenen.

Petra de West HEYDAY Hospitality
Picture of Petra de West

14-08-2024

Business Manager HEYDAY Hospitality