Bedrijfscateraars spelen een belangrijke rol in het stimuleren van een gezond en duurzaam aanbod. Maar voedzaam, lekker en gevarieerd eten dat beter is voor de medewerkers en onze planeet — is dat wel mogelijk? Met een aantal kleine veranderingen kun je al een groot verschil maken.
Sarah Blonk, Business Development Consultant bij HEYDAY en Lisa Stel, oprichter van Smarter Food Choices geven vier tips om het bedrijfsrestaurant op een gezonde manier te verduurzamen:
1. Ga voor zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten
Bijna 50 procent van de Nederlanders heeft overgewicht en dit percentage neemt toe. Ook eet het overgrote deel van de bevolking te weinig groente en fruit en is bijna 30 procent van ons eten van dierlijke oorsprong. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt ons huidige voedselpatroon tot gezondheidsverlies én is het onvoldoende duurzaam.
Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? Een gezonder voedingspatroon bestaat uit minder bewerkte producten rijk aan vet, suiker en zout en een grotere focus op verse onbewerkte producten zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten. Gebruik verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de groenteconsumptie op een makkelijke manier vergroot wordt, bijvoorbeeld door het serveren van smoothies of soepen.
Een bijkomend voordeel is dat een groter aandeel van onbewerkte (plantaardige) voeding ook bijdraagt aan een hogere vitaliteit van werknemers, in aanvulling op bijvoorbeeld een programma om beweging te stimuleren.
2. Kies voor minder dierlijk en meer plantaardig
Zoals gezegd biedt plantaardig eten uitkomst, maar waarom eigenlijk? Steeds meer mensen zijn er van op de hoogte dat er voor de productie van dierlijke producten meer water, land en andere grondstoffen nodig zijn dan voor de productie van plantaardige producten.
Met het oog op de toekomst en een groeiende wereldbevolking is een verschuiving naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten noodzakelijk. Door vaker te kiezen voor een plantaardige maaltijd verklein je je uitstoot van broeikasgassen en draag je bij aan een schoner milieu en beter dierenwelzijn.
Gelukkig heeft de plantaardige keuken veel te bieden en kun je ontzettend gevarieerd en lekker eten serveren. Geen troosteloze salades, maar denk aan een breed scala aan verschillende voedzame maaltijden zoals curry’s, stoofschotels, pastasalades, gevulde soepen en andere gerechten waarbij de focus ligt op groenten in plaats van dierlijke ingrediënten.
3. Maak de gezonde keus ook de makkelijke keus
Bij het maken van gezondere keuzes speelt de sociale omgeving een belangrijke rol. Consumenten kiezen vaak voor de makkelijkste en meest voor de hand liggende optie. Allerlei verschillende factoren hebben invloed op de keuze van de consument. Denk aan de manier van presenteren, de bijgevoegde informatie bij het gerecht en zelfs de plek in het restaurant.
Door middel van ‘nudging’-technieken is het mogelijk om een consument een onbewust duwtje in de goede richting te geven, zonder dat de keuzevrijheid wordt beperkt. Gebruik deze technieken om werknemers te verleiden met een laagdrempelige, toegankelijke en positieve ervaring voor de gezonde optie. Denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijke actie, een goede zichtbaarheid van het gerecht en een leuke beloning.
4. Vergroot kennis van werknemers & uitvoerend personeel
Productkennis is van belang bij het kiezen voor een gezonde lunch of snack. Door werknemers goed te informeren, kunnen ze een bewustere keuze voor het eetmoment maken. Meer informatie over het gerecht kan weergegeven worden op kaartjes; denk aan calorieën, koolhydraten, eiwitten, vezels, vetten, suikers en zout.
Verder is het raadzaam om te investeren in training van het personeel. Een vergroting van kennis en vaardigheden van uitvoerend personeel zorgt voor meer verbondenheid, eenheid en draagvlak vanuit de hele organisatie.
Voedzame en lekkere voedingskeuzes in de werkomgeving moeten vanzelfsprekender worden en proactief gestimuleerd worden. Met kleine veranderingen kun je al een enorme impact maken. Een gezond, duurzaam en gevarieerd aanbod in het restaurant draagt niet alleen bij aan de MVO-doelstellingen en het bedrijfsimago, maar zorgt ook voor een hoge betrokkenheid, inclusiviteit en vitaliteit van de werknemers.
Wil je ook aan de slag met het (verder) verduurzamen van jouw kantoorpand en dienstverlening? In dit whitepaper leggen we uit hoe je in slechts vijf stappen kunt verduurzamen. Download het whitepaper hier.